A vezetőket a Vonal Fölött tartani



Időről időre mindannyian a Vonal Alá kerülünk—projektek, feledatok, problémák, eredmények kapcsán, sőt a kapcsolatainkban is—talán többször is, mint azt szeretnénk. Nem, nem baj, ha a Vonal Alá kerülünk; ez hozzátartozik az emberi természethez. Azonban teljesen eredménytelen, ha ott is maradunk! Ha valaki a Vonal Alatt reked, negatív hatással lehet a teljes csapat teljesítményére. Ha egy vezető marad a Vonal Alatt, az negatívan befolyásolhatja az egész szervezet teljesítményét.

Nemrégiben egy közepes méretű pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó vállalat vezérigazgatójával dolgoztunk együtt, aki maga is a Vonal Alatt rekedt egy kultúraváltási kezdeményezés közepén. Mialatt a közvetlen beosztottait arra kérte sokkal inkább érezzék magukénak azt, hogy új, innovatív megoldásokat találjanak az eredmények növeléséhez, ráerősített az erősen utasításos, gyakran diktatórikus vezetői stílusára. A nyilvánvaló ellentmondás mindenki számára világos volt rajta kívül, annak ellenére, hogy sok kísérletet tett a támogató, tanácsadó vezetői magatartásra. Nem meglepő, hogy a kultúraváltási erőfeszítések eredménytelenek maradtak egészen addig, amíg tudatosult az igazgatóban a Vonal Alatti viselkedése és hozzállása, és nem módosított azon. Még ez után is hónapokig tartott, amíg a vezérigazgató közvelen beosztottai kilábaltak az utasításos állapotból és magukának kezdték érezni a kockázatvállalást, a nyílt kommunikációt, és a kreatív problémamegoldást, ami a vállalat kultúrájának és jövőjének megváltoztatásához volt szükség. Ma a vállalat lassú, de folyamatos fejlődésen megy át.
A Vonal Alatt maradás egy eredményre vezet, a kommunikációs vonal „nemkivánatosra”. Ha egy vezető reked a Vonal Alatt, a nemkívánatos eredmények jelentősége fölnagyítódik és hangsúlyosabb lesz.  Ha egy csapat, vagy vállalat vezetője vagy és szeretnéd „Megváltoztatni a kultúrát” és „Megváltoztatni a játékszabályokat” a cégnél, vagy az iparágban, győződj meg arról, hogy a Vonal Fölött maradsz, és élén jársz azoknak a változásoknak, amit a közvetlen beosztottaidnál, illetve a szervezet többi részénél dolgozó munkatársaidnál látni szeretnél. A kultúra egyszerre egy embert és egy csapatot változtat meg, kezd tehát magaddal és a csapatoddal. Ha többet szeretnél megtudni, hogyan ne maradj a Vonal Alatt, és másokat hogyan segíts a Vonal Fölé kerülni,  csatlakozz Cselekvő Felelősségi Közösséghez az www.ozprinciple.com oldalon.
Below The Line, Above The Line, and Accountability Community are all registered trademarks of Partners In Leadership.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Felelősségi Szakadék áthidalása

A sorba rendeződés lendületet ad az eredményeknek

Legyen mindennapos a cselekvő felelősség!