Ahogyan gyorsítani lehet a tréninget és a tanulást

Mikor történt az utoljára, hogy azt kérdezted, „hogyan lehetne felgyorsítanunk a tréninget és a tanulást a projekten dolgozó munkatársainknak”? Sokan szeretnék tudni erre a kérdésre a választ: Jobb? Gyorsabb? Gazdaságosabb?
 Azok az ügyfeleink, akik Az 5 D Gyors Tréning Modellt alkalmazzák, gyakran új versenyelőny-forrást fedeznek fel: például egy szoftverfejlesztésben dolgozó ügyfelünk az     5 D alkalmazását tartja az egyik alapvető megkülönböztető előnyüknek. Hogyan lehet ezt elérni? Kezdd azzal, hogy példát mutatsz abban, amit elvársz az embereidtől! Akkor tanulnak a legjobban, ha valaki nemcsak elmondja, hanem meg is mutatja nekik, hogyan kell valamit megtenni. Íme,  az 5’D Gyors Tréning Modell „Mutasd, ne csak mondd” módszere, amivel fel lehet gyorsítani a tréninget és a tanulást:

  1. Describe It. Írd le.
  2. Demonstrate It. Mutasd be.
  3. Do It. Tedd meg.
  4. Debrief It. Beszéld meg.
  5. Do It Again, but better! Tedd meg újra, de jobban!
Tegyük fel például, hogy fel szeretnéd gyorsítani azoknak az embereknek a tanulását, akik az Elvárási Lánc mentén helyezkednek el és jobban kéne támogatniuk azokat, akik nem hozzák az elvárt eredményeket. Először is a mindennapi munkájukban előforduló aktuális helyzetre vonatkozóan írd le, mit is kéne tenniük. Másodszor, mutasd be egy szimulált beszélgetés keretén belül, te hogyan oldottad meg a helyzetet egy hasonló esetben.  Harmadszor, bíztasd őket, hogy menjenek bele minél előbb hasonló beszélgetésbe a saját embereikkel is. Negyedszer, kérd meg őket, mondják el, hogyan sikerültek a beszélgetések annak érdekében, hogy megerősítő és fejlesztő  visszajelzést  tudjál adni, hogy legközelebb még jobbak legyenek. Ötödször, kérd meg őket, hogy továbbra is alkalmazzák a tanultakat, miközben folyamatosan figyelemmel kíséred az előrehaladásukat. Ismételd a ciklust addig, amíg a tanulás valódi felkészültséggé nem válik!
Ennek a modellnek az alkalmazása lehetőséget teremt a munka közbeni gyorsított fejlesztésre, amit nem lehet másképp elérni. Legyél a mintaképe annak a viselkedésnek és felkészültségnek, amit szeretnél, hogy az Elvárási Láncban levő emberek megtanuljanak és mesteri fokon műveljenek. Ez még a legbonyolultabb, magas műszaki tartalmú munkakörnyezetben is jól működik.
Ha további információkat, vagy valós esettanulmányokat szeretnél a gyorsított tanulásról, hívj bennünket.
The 5 D’s Fast Training Model, Expectations Chain, and Accountability Community are all registered trademarks of Partners In Leadership, Inc.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Felelősségi Szakadék áthidalása

A sorba rendeződés lendületet ad az eredményeknek

Legyen mindennapos a cselekvő felelősség!