Oldd meg - ehhez használd mindkét agyféltekéd

A bal agyféltekénk elemez és rendszerez, a jobb pedig kreatívan dolgozik azon, hogy új megoldásokat találjon.   Sajnos, sok vállalat szinte eltiporja a jobb agyféltekés gondolkodást. Miért? Néha a vezetők félnek attól, hogy túlságosan bátorítják a jobb agyféltekés gondolkodást, mert elvonhatja a munkatársakat a munkától. Ők ezt mondják maguknak: Az emberek abbahagyhatják a feladatok végrehajtását, leragadhatnak a beszélgetéseknél, elvonhatják a figyelmüket, vagy olyan dolgokra kezdenek összpontosítani, ami kívül esik a hatáskörükön.
Rendben, álljunk csak meg. Nincs mentség a jobbagyféltekés gondolkodás eltiprására a munkahelyen.
Akkor hogyan akadályozzuk ezt meg? Egyszerű bátorítás kell csak hozzá. Kérdd meg az embereket,, hogy osszák meg az ötleteiket arról, hogyan lehetne jobban tenni a dolgokat, egyszerűsíteni a folyamatokat, és megoldani a problémákat. Több szempontból vizsgáljunk meg egy akadályt, korlátot, vagy nehézséget, mert pont ez kell ahhoz, hogy elhárítsuk, vagy megoldjuk. Természetesen, mindig elemezni kell a helyzetet, de ne elemezzük túl. Lelkesítsd az embereket, hogy mindkét agyféltekéjüket használják. A Megoldás, csakúgy mint a többi Cselekvő felelősséghez vezető lépés, egész agyat kíván. Amint az emberek érzik, hogy komolyan gondolod, a javaslataik és megoldásaik szaporodnak és javulnak.
Nézzünk egy példát. Egy adattárolókkal foglalkozó 200 millió dolláros vállalat 10 milliárd dollárosra nőtte ki magát tíz év alatt. Lélegzetelállító sikertörténet volt, amíg meg nem változott a helyzet.   Eltűntek a prémium áras adattárolók, és bejöttek az olcsóbb, a hardverrel szemben a szoftvermegoldásokat előtérbe helyező megoldások. A vállalat forgalma és nyeresége lezuhant, mert nem tudott elég gyorsan váltani. Csak a vezetés jelentős átalakításával tudott a vállalat az ügyfelekkel újfajta kapcsolatba kerülni, új adattárolási megoldásokat szállítani, összekapcsolni a rendszermérnököket és a vevőszolgálati munkatársakat, és újraszegmentálni a piacot. Mára már a vállalat újra növekszik, újabb piaci részt szerzett és - ami a legfontosabb - megtanulta, hogy az új módszerek hamarabb lesznek régi módszerek, mint eddig bármikor is, ezért alapvető fontosságú, hogy folyamatosan fedezzük fel és törekedjünk újfajta módon versenyezni - ami mindenkitől a teljes agyat igényli a gondolkodáshoz.
Ha többet szeretnél megtudni arról, hogyan kezeljük az állandó változást és a folyamatos javítást a vállalatnál, a jobb és bal agyféltekét is használva, meghívunk, csatlakozz Cselekvő felelősségi közösséghez a  a www.ozprinciple.com weboldalunkon, ahol aktuális vevőeseteket nézhetsz meg és hallhatod az adott vállalat vezetőit, ők hogyan élték meg a változásokat.
Solve It, Steps To Accountability, and Accountability Community are all registered trademarks of Partners In Leadership, Inc.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Felelősségi Szakadék áthidalása

A sorba rendeződés lendületet ad az eredményeknek

Legyen mindennapos a cselekvő felelősség!