Úgy érzed megrekedtél? Mit tehetsz ellene?

 Időről időre mindannyian megrekedünk, fel akarjuk adni, be akarjuk dobni a törülközőt, vagy be szeretnénk csukni a szemünket,és valahol máshol szeretnénk inkább lenni. Attól függetlenül, hogy nem akarunk tudomást venni a valóságról, azt is tudjuk, hogy a munkánkat így is, úgy is el kell végeznünk. Gondoljuk csak végig! Hányad részét kell a munkádnak azokon a napokon elvégezned, amikor legszívesebben, valahol másutt lennél? Talán nagyobb részén, mint szeretnéd. Belül, a legmélyén, mindannyian tudjuk, hogy végül is mi magunk határozzuk meg, hogy milyen irányt vesz az életünk, és milyen eredményeket érünk el.

Mindig, amikor  A Vonal Alatt rekedsz, jusson eszedbe ez: addig nem tudsz továbblépni, amíg nem ismered be, hogy A Vonal Alatt vagy, és ezért nagy árat fizetsz. Ez a felismerés adja meg az indíttatást, ami ahhoz szükséges, hogy A Vonal Fölé kerülj — akkor is, ha nagyon rideg valósággal kell szembesülnöd. Íme, itt egy lista tíz indikátorról, ami azt mutatja meg, hogy a Vonal Alatt maradtál. Akkor használd ezeket, amikor segítségre van szükséged ahhoz, hogy szembesülj magaddal és a nehéz körülményekkel:

  1. Úgy érzed, rabja vagy a körülményeknek. 
  2. Nem figyelsz akkor, amikor mások közvetve, vagy közvetlenül azt mondják, hogy többet is tehetnél a jobb eredmények elérése érdekében. 
  3. Amikor a problémákról van szó, arra koncentrálsz, hogy mit nem tudsz megtenni, ahelyett, hogy arról beszélnél, amit meg tudsz megtenni. 
  4. Nehezen szembesülsz a legsúlyosabb problémákkal. 
  5. Úgy érzed, hogy igazságtalanul bántak veled, és tehetetlen vagy.
  6. Rendszeresen védekező pozícióban találod magad, és kifogásokat keresel. 
  7. Sok időt töltesz azzal, hogy olyan dolgokról beszélj, amit nem tudsz megváltoztatni (pl. a főnöködről, a gazdaságról, jogszabályokról) 
  8. Kerülöd azokat a helyzeteket, amikor a felelősségedről kell számot adnod. 
  9. Gyakran pazarolod az idődet és energiádat arra, hogy pl. a főnöködet, vagy a kollégákat szapulod. 
  10. Észreveszed, hogy ezeket mondogatod: „Ez nem az én munkám,” „Nem tehetek semmit ellene,” „Valakinek meg kellene mondania neki,” „Semmit nem tehetünk, csak kivárni, aztán meglátjuk,” „Én az ő helyében másképp tenném.” 

Ha a fenti jeleket veszed észre magadon, a csapatodon, az egész szervezeten, azonnal cselekedj, segíts magadon és másokon, hogy felismerjétek, ezek a jelek nem mások: akadályok a cselekvő felelősség és az eredmények előtt. Ha egyszer ez a felismerés megtörtént, te és mások A Vonal Fölé tudtok emelkedni, még akkor is ha valós okaid voltak arra, hogy megtorpanj.


Above The Line, Below the Line, and Accountability Community are registered trademarks of Partners In Leadership, Inc.

Forrás: PartnersInLeadership 2014. február 20.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Felelősségi Szakadék áthidalása

A sorba rendeződés lendületet ad az eredményeknek

Küzdd le az akadályokat!