Tanulj a kudarcokból és fejlődj

A kudarc felkapott kifejezés a Szilícium-völgyben. Dave McClure - aki már több, mint 500 vállalkozást alapított - a gyakran idézett Fast Company magazin cikkében így szólt a kudarcról: „Mi azért vagyunk itt, hogy rendszeresen és mesterségesen állítsuk elő a kudarcot. Azért, hogy kitaláljuk, mit utálnak az emberek és azt átfordítsuk arra, hogy mit szeretnének ... Ha nem akarod a kudarc kockázatát vállalni...soha nem fogod kitalálni, mi a sikerhez vezető helyes út.”

Ennek, az egyik legjobb gyakorlata, hogy ezt Magunkénak érezzük, hogy valaki mind a hibákból, mind a sikerekből képes legyen tanulni, de a legtöbb embernek és vállalatnak még mindíg gondja akad ezzel. Először is nem töltenek elég időt azzal, hogy megértsék és kommunikálják a sikerüket. Másodszor pedig nem látják meg, hogy a hibák elválaszthatatlan részei a „kudarc kockáztatásának”, ami pedig a megoldás keresésével kapcsolatos legjobb gyakorlatok egyike. Felelősséget vállalni a kudarcokért azt jelenti, hogy elismerjük, hogy az életben és a munkában a legfontosabb tanulságokat a kísérletezésből és próbálgatásból lehet levonni. Jim Owens, a Caterpillar Inc vezérigazgatója gyakran emlékeztette a vezetőket arra, hogy a legfontosabb tapasztalataik a legkeményebb veszteségekből származnak. De csak akkor, ha tanulunk belőlük.
Szerintünk a kudarcokért való felelősség vállalása így néz ki:
Meglátom: Vizsgáld meg a kudarcot minden lehetséges nézőpontból, amíg meg nem érted.
Magaménak érzem: Fogadd el a hibát, úgy, mint Edison, amikor azt mondta „Felfedeztem egy újabb módját annak, hogyan nem működik:”
Megoldom: Folyamatosan kérdezgesd magadtól „Mi mást tehetek még?” és vond le a következtetéseket és valósítsd meg azokat, hogy elérd az eredményeket, amit szeretnél.
Megteszem: Haladj előre addig, amíg sikerre nem viszed a dolgokat.
Az üzleti kudarcoknak sosincs vége, sőt, minden nap gyarapodik a számuk. Ugyanakkor azok a vezetők és szervezetek, akik gyorsabban sajátítják el a felelősség vállalását a hibákból való tanulásért és továbbra is vállalják s szükséges kockázatokat, nagyot nyernek a piacon. Az IDEO innovációt támogató cég alapítója David Kelley a kudarcot úgy közelíti meg, mint a siker nélkülözhetetlen összetevőjét, ezért bátorítja a saját embereit arra, hogy ne idegenkedjenek a rossz ötletektől. Miért? Szilárdan meg van győződve arról, hogy az emberek mindíg elmulasztanak majd jó ötleteket, hacsak nincs meg a szabadságuk arra, hogy a később rosszra forduló ötleteket is megpróbálják megvalósítani.
Ha többet szeretnél megtudni arról, hogyan lehet felelősséget vállalni a kudarcok kapcsán, csatlakozz a Cselekvő Felelősségi Közösségünkhöz a www.ozprinciple.com weboldalunkon, ahol valódi esetekről tudsz olvasni, ami valódi emberekkel és vállalatokkal történt.
See It, Own It, Solve It, Do It, and Accountability Community, Meglátom, Magaménak érzem, Megoldom, Megteszem, and Cselekvő Felelősségi Közösség are registered trademarks of Partners In Leadership, Inc. All other trademarks and registered trademarks used herein are the property of their respective owners.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Felelősségi Szakadék áthidalása

A sorba rendeződés lendületet ad az eredményeknek

Legyen mindennapos a cselekvő felelősség!