A munkatársaid cselekvő felelőssége



Gyakran halljuk a következő kérdést: „Hogyan segíthetem a kollégáim cselekvő felelősségének kialakítását?” Ezzel együtt rögtön ezt is megkérdezik: „Hogyan tehetném ezt meg anélkül, hogy a másik ezt támadásnak venné, vagy fontoskodónak gondolna engem?”
A válaszunk egyszerű és egyenes. Mivel mindketten osztoztok a közös felelősségben aziránt, hogy átlendüljetek az akadályokon és elérjétek a vállalati eredményeket, beszélned kell vele. Ha nem, akkor a vállalaton belül mindenki szenvedni fog a kolléga Vonal Alatti hozzáállásától.
Ha egyvalaki megragad a Vonal Alatt egy kritikus pontnál, vagy eredménynél, annak hatalmas kihatása lehet mások tapasztalataira, meggyőződésére, tevékenységére és eredményére a vállalatnál. Ha senki nem foglalkozik ezzel, nem korrigálja, egy egyszeri Vonal Alatti viselkedés óhatatlanul ahhoz vezet, hogy egyre többen a Vonal Alatt fognak gondolkodni és cselekedni.
Azt javasoljuk, haladéktalanul kezdj párbeszédet a munkatársaddal, olyan, nem fenyegető, de fókuszált kérdéssel, mint például: „Miért nem haladsz előre ennek a problémának a megoldásával olyan mértékben, mint amilyen mértékben szeretnél?” Figyelj oda a vélt akadályokra, buktatókra, korlátokra és hibákra. Bátorítsd a munkatársadat, hogy nyíltan beszéljen a helyzetről. Lehet, hogy abban is segítened  kell egy kérdésen keresztül, hogy Lássa Meg  : „Mi más van az utamban, hogy előre tudjak jutni?”
Ha a munkatársadnak elegendő lehetősége volt, hogy azonosítsa a vélt akadályokat és nehézségeket, kérdezd meg ezt tőle: „Ha felelősséget kellene vállalnod, hogy ezek közül az akadályok közül egyet elgördíts, melyik lenne az?” Amit igyekszel megtenni, hogy az adott ember kétoldalúan vállaljon felelősséget: a problémáért is és a megoldásért is. Alternatív kérdések lehetnek: „Felelősnek tartanak azért, hogy ezt az akadályt elhárítsd?”, vagy „Mi történne akkor, ha nem próbálnál meg keresztüljutni ezen az akadályon?”, vagy „Ha az életed múlna ezen, mi mást tudnál még tenni, hogy felülemelkedj a jelenlegi helyzeten?”
Hagyd, hogy a beszélgetés természetes mederben haladjon a megoldás felé. Más szóval, mi mást tud még ez az ember tenni, hogy befolyással legyen a vélt akadályokra, amik gátolják a folyamatot? Lehet, hogy még pár beszélgetés szükséges ahhoz, hogy segíts a munkatársadnak a  Vonal Fölé kerülnie. Légy türelmes és állhatatos. Alkalmas és megvalósítható módon ajánld fel a segítségedet, de ne akard magad megoldani a munkatársad problémáit, és természetesen kövesd a dolgokat. Az őszinte aggódás a munkatársad cselekvő felelősségéért és sikeréért nemcsak szorosabbá teszi a kapcsolatotokat, és a bizalmat építi, hanem megerősíti az egész vállalat kollektív felelősségét azért, hogy elhárítsuk az akadályokat, és elérjük a kulcseredményeket.
 Keress bennünket, ha több információt szeretnél megtudni arról, hogyan lehet másokat a vállalatnál az eredményekért való nagyobb felelősségre bírni.
Below The Line, See It, Above The Line, and Accountability Community are all registered trademarks of Partners In Leadership, Inc.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Felelősségi Szakadék áthidalása

A sorba rendeződés lendületet ad az eredményeknek

Legyen mindennapos a cselekvő felelősség!