Legyen mindennapos a cselekvő felelősség!



Gyakran halljuk azt a kérdést: “Hogyan lehet a cselekvő felelősséget mindennapossá tenni?” Vagy a hosszabb változata a kérdésnek: “Éveken keresztül sokszor próbálkoztunk azzal, hogy az emberek több felelősséget vállaljanak a tevékenységükért és az eredményekért, de nem tudtuk mindennapossá tenni ezt a viselkedést. Hogyan lehetne ezt megoldani?”

Számos sikertényező határozza meg, hogyan lehet megoldani, hogy a felelősség megragadjon mindenkiben. Például a közös nyelv kialakításával, a felelősségről való beszélgetés kereteinek megállapításával, az eredmények kristálytiszta meghatározásával, személyes elköteleződéssel, a felelősség inkább pozitív, mint negatív alkalmazásával, bevált implementációs eszközök és készségek használatával, a megvalósítás fegyelmezett követésével. De a titok, az integráció. A felelősségvállalásnak vérévé kell válnia a vezetőknek, a munkatársaknak és az egész szervezetnek. Folyamatosan bele kell szőni a mindennapi tevékenységbe.

Pont ez volt az oka és a szándéka annak, hogy kidolgozzuk az egyszerű, könnyen alkalmazható Cselekvő felelősség lépéseit—Meglátni, Magaménak érezni, Megoldani, és Megtenni. Ezzel együtt szemléletesen leírtuk a Vonal Feletti és Vonal Alatti viselkedés és hozzáállás jellemzőit. Ez központi modellje Az Óz Elv  c. könyvünknek és elsődleges eszköze és módszere annak, hogy a vállalatnál a mindennapi élet részévé váljon a cselekvő felelősség. Amikor az emberek napi szinten kezdik el használni egy vállalatnál azokat a szavakat, hogy Vonal Alatt, Vonal Felett, Meglátni, Magaménak érezni, Megoldani, és Megtenni, akkor alakítják ki ezeknek a szavaknak a közös értelmezését, hívják fel a figyelmet a jelentésükre, és egyre elkötelezettebbé válnak a Cselekvő felelősség felé vezető lépések megtételében. Ami végül is ebből kibontakozik, egy egészen új hozzáállás a munkához és az eredményekhez. Elkezdik megfigyelni és javítani saját magukat az emberek, míg másokat is arra bátorítanak, hogy a vonal fölött maradjanak. Amikor beleszövik ezeket a szavakat a mindennapi tevékenységükbe, meghatározó lépést tesznek a Cselekvő Felelősség Kultúrájának  kialakításának érdekében és olyan munkakörnyezetet alakítanak ki, ahol ez meg is ragad, mindennapossá válik.

Weboldalunkon további információkat talál arról, hogyan ragadhat meg a Cselekvő Felelősség kultúrája a vállalatoknál www.ozprinciple.com, ahol további ügyféleseteket is megtekinthet.

Steps To Accountability, See It, Own It, Solve, It, Do It, Above The Line, Below The Line, Culture of Accountability, Creating A Culture Of Accountability, and Accountability Community are all registered trademarks of Partners In Leadership, Inc

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Felelősségi Szakadék áthidalása

A sorba rendeződés lendületet ad az eredményeknek