Mennyire értékes a visszajelzés?

Az elmúlt két évtizedben ezernyi vállalatnál, milliónyi ember részvételével hoztunk létre visszajelzési folyamatokat világszerte. Ez a tapasztalat felbecsülhetetlen tanulságot jelent a visszajelzés adásában és fogadásában rejlő kivételes erőről. Íme néhány ezek közül:

  • Nincs visszajelzés, ha te nem teszel róla.
  • Könnyebb megszűrni a visszajelzést, mint elfogadni.
  • Az emberek valamilyen utánkövetés nélkül általában nem cselekszenek a visszajelzés alapján.
  • A visszajelzés ritkul, ha az emberek fejlődnek, mert úgy gondolják, már nincs többé szükség rá.
  • A szervezetek alulbecsülik a nehézségeit annak, hogy az embereket rábírják a visszajelzés adására és fogadására.
  • Az emberek csak akkor becsülik a kapott visszajelzést, ha már látják, mi a hatása az eredményeikre.

Ha rendszeresen kérünk és adunk visszajelzést azzal a szándékkal, hogy az egyéni és a szervezeti eredményeket javítsuk, nemcsak a másik ember iránti tiszteletünket fejezzük ki, hanem következetesen jobb eredményeket is elérünk. Ez a visszajelzés értéke.

A legsikeresebb vezetők rájönnek arra, hogy az őszinte visszajelzés—adása és fogadása, megerősítő és továbbfejlődést segítő—nélkülözhetetlen a fenntartható eredményekhez. De akkor miért nem adnak a vezetők gyakrabban kölcsönös visszajelzést? 

Az egyik üzleti vezető, aki eltökélt volt, hogy a vállalat kultúráját megváltoztassa, a közvetlen beosztottait elkezdte kérdezgetni, mennyire gondolják, hogy a kölcsönös visszajelzés hatékony. Aztán megkérdezte, mennyire gondolják hatékonynak odamenni valakihez, főnökhöz, munkatárshoz, és azt remélni, hogy visszajelzést fog adni   Végül megkérdezte, mennyire hatékony szerintük, ha nem az igazságot mondjuk, vagy halljuk meg, hogy mások hogy látják a dolgokat. Néhány hónap alatt a közvetlen beosztottai megértették az üzenetet és elkezdtek kölcsönös visszajelzést adni őszintébben és gyakrabban. Igen, a csapat és a szervezet kultúrája  jobb lett.

Ha többet szeretnél megtudni, hogyan tud a visszajelzés a cselekvő felelősség kultúráját kialakítani, meghívunk, csatlakozz a Cselekvő Felelősségi Közösséghez az www.ozprinciple.com oldalunkon, ahol aktuális ügyféleseteket tekinthetsz meg.

Jelentkezz a következő angol nyelvű webinárunkra, ha érdekel, hogyan lehetsz még jobb vezető.

Culture of Accountability (a Cselekvő Felelősség Kultúrája) and Accountability Community (Cselekvő Felelősségi Közösség) are registered trademarks of Partners In Leadership. All other registered trademarks and trademarks used herein are the property of their respective owners.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Felelősségi Szakadék áthidalása

A sorba rendeződés lendületet ad az eredményeknek

Legyen mindennapos a cselekvő felelősség!