Hogyan teremted meg mások Cselekvő Felelősségét?

Egy nagy tervező és építő cég legutóbbi műhelymegbeszélése során a következőknek voltunk tanúi.

„A” személy Így nem teremtheted meg mások cselekvő felelősségét, ez így nem működik.
„B” Személy „Persze, hogy működik. Már 25 éve ezt teszem és nagyon jó eredményeket érek el.”
„A” személy „Nagyon nagy a fluktuáció a csapatodban.
„B” Személy „Ez az üzlet természete.”

Ekkor kezdtünk el beszélgetni: „A Felelősségi Stílus széles palettáján a legtöbbünk az egyik, vagy a másik véglet felé húz, amivel azt a klasszikus hibát követjük el, hogy vagy kikényszerítjük a történéseket (Korlátozó kényszerítő), vagy túl keveset teszünk és elmulasztjuk az utánkövetést (Várjuk ki a végét).” Aztán áttekintettük mindkét oldal előnyeit és hátrányait.

A Korlátozó kényszerítő stílusnak sok előnye van: közbeavatkozik és intézkedik, amikor rosszra fordulnak a dolgok, kitartóan követi a fejleményeket, nem adja fel könnyen, biztosítja a rendszeres és gyakori beszámolókat, magas elvárásokat közvetít, összpontosít az éppen aktuális feladatra. Ennek a stílusnak a hátránya többek között: megfélemlíti az embereket, túlreagál a rossz hírekre, hajlama van erőltetni a dolgokat, tudatosan beáldozza kapcsolatokat, ellenáll az emberközpontú megközelítésnek, nem bízik meg eléggé a másikban.

A Várjuk ki a végét stílusnak is megvannak az erősségei: támogatja az embereket, hangsúlyozza, az embereknek szabadságot kell adni a sikerhez, vagy a bukáshoz, nagy bizalmat helyez a másikba, erős lojalitást és támogatást épít, és alaposan átgondolja a beavatkozást, mielőtt cselekszik. Csakúgy mint a Korlátozó kényszerítő stílusnak, a Várjuk ki a végét stílusnak is megvannak a maga hátrányai: nem kezdeményező, hamis feltételezésekkel él, miszerint történik valami, nem elég gyakran jár utána a dolgoknak, hajlamos tévedni a beavatkozás szükségtelenségére vonatkozóan, alacsony elvárásokat támaszt.

A skála mindkét extrém végpontja gyöngítimások cselekvő felelősségének megteremtésére vonatkozó képességedet. A saját természetes felelősségi stílusunk megértése segít abban, hogy optimálisabb helyzetet vegyünk fel a skálán. Ezt a pontot úgy nevezzük „pozitív, elvi alapokon álló” stílus. Ez a pont tökéletes keveréke mindkét Felelősségi stílus előnyeinek, ami természetesen segít elkerülni a stílusok hátrányait.

Ha többet szeretnél megtudni arról, hogyan lehet elkerülni a végletes Korlátozó kényszerítő és a Várjuk ki a végét felelőségi stílus, meghívunk, csatlakozz a Cselekvő Felelősségi Közösséghez az www.ozprinciple.com oldalunkon, ahol aktuális ügyféleseteket tekinthetsz meg.

Jelentkezz a következő angol nyelvű webinárunkra, ha érdekel, hogyan használhatod a Kulcseredményeket, hogy még nagyobb sikert érj el.

Culture of Accountability (a Cselekvő Felelősség Kultúrája) and Accountability Community (Cselekvő Felelősségi Közösség) are registered trademarks of Partners In Leadership. All other registered trademarks and trademarks used herein are the property of their respective owners.


Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Felelősségi Szakadék áthidalása

Legyen mindennapos a cselekvő felelősség!

A sorba rendeződés lendületet ad az eredményeknek