A kulturális változás lényege

A Kulturális Változás lényegében egy dologról szól: hogyan tudjuk megváltoztatni azokat a kulturális meggyőződéseket, amelyek a mindennapi tevékenységeinket meghatározzák. A szervezetekben dolgozó emberek minden nap tapasztalnak valamit, ezek a tapasztalatok meggyőződéseket váltanak ki, a meggyőződések meghatározzák a cselekedeteket, a cselekedetek pedig meghatározzák az eredményeket. Nem túl hatékony módja a kultúra megváltoztatásának, ha csupán a viselkedésre koncentrálunk. Ahhoz, hogy felgyorsítsuk a valódi kulturális változást, az emberek mindennapi viselkedését (cselekedetét) meghatározó meggyőződéseikre kell koncentrálni. Aztán el kell fogadnunk azt a tényt, hogy a meggyőződések csak akkor változnak, ha a tapasztalatok is.

A kulturális változások nem nagyszerű személyiségeken, lelkesítő beszédeken, körültekintő tervezésen, vagy hatalmas megvilágosodáson alapulnak. Csupán őszinte szándékra, tudatos gondolkodásra és összpontosított erőfeszítésre van szükség. Milyen erőfeszítésre? Olyanra, amelyik az új kultúrával kapcsolatosan példát mutat mindenki számára a szervezetben. Ez az, ami létrehozza azokat a tapasztalatokat, amelyek szükségesek az új meggyőződések kialakításához. Igen, ez ilyen egyszerű. Ha egyszer már azonosítottad azokat az új tapasztalatokat, meggyőződéseket, és tevékenységeket, amelyek a kívánt kultúrát és eredményeket határozzák meg, kezdd el modellezni a változást.

Itt egy példa, mit jelent az, „modellezni a változást”. Minden alkalommal, amikor visszajelzést kapsz arról, hogy a tetteid olyan meggyőződéseket alakítanak ki az emberekben, amik ellentétesek azzal, ahogyan szeretnéd, hogy gondolkodjanak rólad, alkalmazd a Meggyőződések Megváltoztatásának Módszerét. Ez az öt egyszerű lépés azonnal meg fogja ragadni azokat az embereidet, akik bizonyítékát keresik a komoly szándékodnak, hogy példát mutass, hogyan szeretnéd, hogy az emberek cselekedjenek és gondolkodjanak. Mind csoportok, mind vállalatok vezetői használhatják ezt a módszert, hogy egészséges párbeszédet stimuláljanak a meggyőződésekről, tettekről, és eredményekről.

1. Határozd meg azt a meggyőződést, amit meg szeretnél változtatni ismerd el, „Ez nem az a meggyőződés, amit szeretnék, hogy legyen rólam.”

2. Határozd meg, mi az a meggyőződés, amit szeretnél, hogy a másik kialakítson, és mondd „Azt a meggyőződést szeretném magamról kialakítani, ...”

3. Írd le, hogy mi az a tapasztalat, amiben szeretnéd, hogy részesüljön a másik „Ezt fogom tenni, hogy megváltoztassam a velem kapcsolatos meggyőződésedet...”

4. Kérj visszajelzést a másiktól erre vonatkozóan, kérdezd meg, „Ez elegendő lenne a meggyőződésed megváltoztatásához, vagy van valami más, amit tennem kéne?”

5. Ütemezd be, hogy adnak neked visszajelzést, az előrehaladásod közben, kérd meg a másikat, „Adsz majd folyamatosan visszajelzést?”

Ha a vezetők őszintén végrehajtják a fenti lépéseket, elültetik ugyanennek a gondolatmenetnek a csíráját a beosztott munkatársaikban is. Az embereik hamar meg fogják érteni az üzenetet, hogy „Nekem is ugyanezt kellene tennem.” Az eredmény? A szervezetben mindenki elkezdi figyelni az új meggyőződés (új gondolkodás) bizonyítékait, alkalmazni kezdi az új meggyőződést a saját viselkedésére, és hirdeti másokkal együtt.

A kulturális változás akkor következik be, amikor a vezetők példát mutatnak az új kultúrából. Ha többet szeretnél megtudni kulturális változás lényegéről és módszeréről, meghívunk, csatlakozz a Cselekvő Felelősségi Közösséghez az www.ozprinciple.com oldalunkon, ahol aktuális ügyféleseteket tekinthetsz meg.

Jelentkezz a következő angol nyelvű webinárunkra, ha érdekel, hogyan lehetsz még jobb vezető.

Creating A Culture of Accountability, Culture of Accountability, and Accountability Community, Cselekvő Felelősség Kultúrájának Kialakítása, Cselekvő Felelősség Kultúrája, and Cselekvő Felelősségi Közösség are all registered trademarks of Partners In Leadership. All other registered trademarks and trademarks used herein are the property of their respective owners.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Felelősségi Szakadék áthidalása

Legyen mindennapos a cselekvő felelősség!

A sorba rendeződés lendületet ad az eredményeknek