Gyorsan és okosan belebukni

Dave McClure többszörös vállalkozó, több mint 500 vállalkozás alapítója szerint a siker azon múlik, megtanuljuk-e „rendszeresen és mesterségesen előállítani a kudarcot . . . ,mert így tudunk tanulni. Hozzászoktunk ahhoz, hogy kitaláljuk, mit utálnak az emberek és azt átfordítsuk arra, mit szeretnének ... Ha nem akarod a kudarc kockázatát vállalni... soha nem fogod kitalálni, mi a sikerhez vezető helyes út.” Ezt McClure a Fast Company magazinnak mondta néhány évvel ezelőtt és ez vált a sorozatos vállalkozók hitvallásává. Ezt úgy hívjuk „gyorsan és okosan megbukni.”
Ha valaki mind a hibákból, mind a sikerekből képes tanulni, akkor azzal követi a legjobb gyakorlatot, hogy Magáénak érzi a helyzetet. De a legtöbb embernek és vállalatnak ez még mindig gondot okoz. Először is nem töltenek elég időt azzal, hogy megértsék és kommunikálják a sikerüket. Másodszor pedig nem látják meg, hogy a hibák elválaszthatatlan részei a „kudarc kockáztatásának”, ami pedig a megoldás keresésével kapcsolatos legjobb gyakorlatok egyike. Felelősséget vállalni a kudarcokért azt jelenti, hogy elismerjük, hogy az életben és a munkában a legfontosabb tanulságokat a kísérletezésből és próbálgatásból lehet levonni. Amikor felelősséget vállalunk a tévedéseinkért is, akkor a gyors és okos bukás megkülönböztető készséggé válik. Jim Owens, a Caterpillar Inc vezérigazgatója gyakran emlékeztette a vezetőket arra, hogy a legfontosabb tapasztalataik a legkeményebb veszteségekből származnak. De csak akkor, ha tanulunk belőlük.

Vállalatok ezreivel a nagyobb cselekvő felelősség kialakítása terén szerzett tapasztalatunk szerint a kudarcokért való felelősség vállalása így néz ki:
  • Meglátom: Vizsgáld meg a kudarcot minden lehetséges nézőpontból, amíg meg nem érted. Magaménak érzem: Fogadd el a hibát, úgy, mint Edison, amikor azt mondta „Felfedeztem egy újabb módját annak, hogyan nem működik:” 
  • Megoldom: Folyamatosan kérdezgesd magadtól „Mi mást tehetek még?” és vond le a következtetéseket és valósítsd meg azokat, hogy elérd az eredményeket, amiket szeretnél.
  • Megteszem: Haladj előre addig, amíg sikerre nem viszed a dolgokat.
Az üzleti kudarc nem új keletű, de azok a vezetők és szervezetek, akik gyorsabban sajátítják el a felelősség vállalását a hibákból való tanulásért és továbbra is vállalják a szükséges kockázatokat, nagyot nyernek a piacon. Az IDEO innovációt támogató cég alapítója David Kelley a kudarcot úgy közelíti meg, mint a siker nélkülözhetetlen összetevőjét. Gyakorlatilag ezért bátorítja a saját embereit arra, hogy ne idegenkedjenek a rossz ötletektől. Miért? Szilárdan meggyőződött arról, hogy az emberek mindig elmulasztanak majd jó ötleteket, hacsak nincs meg a szabadságuk arra, hogy a később rosszra forduló ötleteket is megpróbálják megvalósítani.

Ha többet szeretnél megtudni arról, hogyan vállalj felelősséget a Gyors és okos bukásért, meghívunk, csatlakozz a Cselekvő Felelősségi Közösséghez az www.ozprinciple.com oldalunkon, ahol aktuális ügyféleseteket tekinthetsz meg.

Jelentkezz a következő angol nyelvű webinárunkra, ha érdekel, hogyan lehetsz még jobb vezető.

See It, Own It, Solve It, Do It, and Accountability Community are all registered trademarks of Partners In Leadership, Inc. All other registered trademarks and trademarks used herein are the property of their respective owners.



Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Felelősségi Szakadék áthidalása

Legyen mindennapos a cselekvő felelősség!

A sorba rendeződés lendületet ad az eredményeknek