Bátorság és alázat



Az elmúlt években sokat írtak a vezetéshez szükséges bátorságról és az alázatról. Az elképzeléseink megvalósításához szükséges bátorság, és az elképzeléseink megváltoztatásához szükséges alázat együttesen teremtik meg azt a dinamikus vállalati kultúrát, amelyben sok ötlet terem, és ezeket az emberek szabadon meg is osztják. Habár a vállalatoknál manapság sokan magukban tartják az ötleteiket, mert attól félnek, hogy helytelennek értékelik, minősítgetik, vagy éppen büntetik azokat.
Attól is félnek, hogy alázatot mutassanak, vagy meggondolják magukat, mivel ezt a viselkedést a többiek a gyengeség, vagy döntésképtelenség jelének tartják. Végül is: túl sok vállalatnál túl sok ember fogja vissza magát az önvédelem, vagy a túlélés jegyében.

A General Electric hosszú időn keresztül legendás volt a „megoldó” megbeszélésekről, amikor a dolgozók találkoznak egymással és teljes szabadságban minden aggodalmuknak hangot adnak a főnökeik előtt, anélkül, hogy azoknak lehetőségük lenne akárcsak egy ötletet is figyelmen kívül hagyniuk. Néhányan ezt  a visszabeszélés hivatalos formájának tartják.   Ha a főnökök „bosszút állnak” azokon, akik nyíltan fel merik vállalni a véleményüket, akkor azok gyorsan leállnak a kezdeményezéssel, vagy elhagyják a céget. Egy GE alkalmazott szerint, a „megoldó” megbeszélések élménye nemcsak pezsdítő és önmagát erősítő, de az életet is megváltoztatja. A vállalat üzenete minden dolgozó számára érthető és egyértelmű: „fontos vagy, a törődésed fontos, és te vagy, aki ezt a szervezetet sikeressé teszi.”

Nem könnyű a nyitottság légkörét megteremteni, amelyben a véleményeket figyelembe veszik, tiszteletben tartják azokat, élénken vitatkoznak a különböző ötletekről, megfelelően értékelik azokat. Őszintén kell érdeklődni a dolgozók gondolatai és érzései iránt, mert ez teremti meg azt a létfontosságú kiegyensúlyozottság és ellenőrzési pontok rendszerét, amely az üzleti döntések meghozatalához szükségesek.
Ha többet szeretnél megtudni, hogyan lehet nyitott munkakörnyezetet teremteni, amelyben az emberek felelősséget vállalnak azért, hogy tanúságot tegyenek a bátorságról és alázatról, tekintsd meg weboldalunkat, ahol további valós ügyféleseteket tekinthetsz meg.
Accountability Community is a registered trademark of Partners In Leadership, Inc.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Felelősségi Szakadék áthidalása

A sorba rendeződés lendületet ad az eredményeknek

Legyen mindennapos a cselekvő felelősség!