Vállalj felelősséget a kulcseredmények eléréséért!

Miért olyan fontos a cselekvő felelősség a vállalati teljesítmény és az egyéni siker szempontjából? Ahogyan a cselekvő felelősséget megéljük a mindennapokban, az meghatározó a munkakapcsolatok, és a vállalatnál előforduló tevékenységek szempontjából. A Cselekvő felelősség az a rendező elv, amelyik meghatározza, hogyan vállalunk elkötelezettséget egymás iránt, hogyan mérjük és jelentjük az előrehaladásunkat, hogyan beszéljük meg, amikor valami rosszul sikerül, mennyire vállaljuk magunkra, hogy valamit elvégezzünk... Lényegében ez a vállalat minden részét behálózó idegrendszere, ami minden csapattag minden kapcsolatát meghatározza.

Sok vállalatnál a felelőséget úgy alkalmazzák, hogy az gyakorlatilag a felelősség szabotálásához vezet. Amikor elkezdünk egy ügyfelünkkel dolgozni, gyakran halljuk a vállalatnál dolgozó különböző munkatársaktól, hogy a felelősség az a dolog, ami a fejükön koppan, amikor valami rosszul megy, pedig valami olyannak kéne lennie, amit az emberek maguk vállalnak azért, hogy az eredményeket sikeresen elérjék. Igenis számít, hogyan alakítjuk ki a felelősséget! Ha rosszul, ez gyakran az ún. felelősségi paradoxonhoz vezet: minél inkább szeretnénk a felelősséget kialakítani, az emberek annál kevesebb felelősséget vállalnak. Azért történik ez, mert az emberek a felelősség kialakításának módszerére reagálnak.
A felelősség, ha hatékonyan alakítjuk ki, ugyanúgy fejleszthető, mint minden más készség. Mialatt nem túl bonyolult kialakítani és elsajátítani, a megtartása és fejlesztése folytonosan magas szintű, tudatos tevékenységet igényel. Ha ezt jól tesszük, akkor azt is meglátjuk, hogy a hangulat is ezzel javítható is a leggyorsabban. Az Amerikai Munkavállalók Szövetségének kutatása rávilágított arra, hogy a munkavállalók felét nem igazán köti le a munkája. A kutatás eredménye a munkával való elégedettség legalacsonyabb szintjét mutatta 1987 óta. Ráadásul, a 25 év alatti munkavállalók 64 százaléka elégedetlen volt a munkájával. Egy másik közvélemény kutatás azt mutatta ki, hogy fele azoknak, akik felmondtak a munkáltatójuknak, azért tették ezt, mert diktatórikusnak tartották a munkahelyüket.
A cselekvő felelősség igazi ereje abban van, hogy az eredmények elérésére vonatkozó felelősségre összpontosít. Ez a személyes felelősség a tulajdonosi szemlélet, az elkötelezettség fejlődésében, magasabb szintű azonosulásban testesül meg Ha személyes felelősséget vállalunk, akkor magunkénak tekintjük a dolgokat. Ezt mondogatod magadnak, „ez az enyém, nálam van a labda.” Kérdezd meg magadtól, „ mi mást tehetek még azért, hogy elhárítsam az akadályokat, és elérjem az eredményeket?” Nem pazarolod az idődet arra, hogy másokat okolsz, vagy másra vársz, hogy megoldja a problémádat, hanem aktívan lépsz fel, és hajtod, hogy legyen megoldás.  A cselekvő felelősség, ha jól értjük meg és hatékonyan alkalmazzuk, eredményeket hoz. Ezekkel az eredményekkel olyan személyes megelégedettségre is szert tehetünk, amit semmilyen más módon nem tudnánk elérni.

Ha többet szeretnél megtudni a nagyobb cselekvő felelősséghez vezető három útról, látogasd meg honlapunkat a www.ozprinciple.com, vagy csatlakozz a cselekvő felelősségi Közösséghez amelyen keresztül ingyenesen érhetsz el amelyek segíthetnek a felelősség helyes kialakításában. 

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Felelősségi Szakadék áthidalása

A sorba rendeződés lendületet ad az eredményeknek

Legyen mindennapos a cselekvő felelősség!