Helyrehozni a Cselekvő Felelősséget

Ha cselekvő felelősség nincs rendben, nehéz lesz bármi mást rendbe hozni. Ha a cselekvő felelősséget rosszul alakítjuk ki, az csak az úgynevezett Cselekvő felelősségi paradoxonhoz vezet: egyre kevesebb felelősséget vállalnak az emberek, amikor egyre több felelősségvállalásra akarjuk rábírni őket.
Ha viszont jól alakítjuk ki a cselekvő felelősséget, az felgyorsítja a változásokat és a fejlődést. Ez lesz a kulcsa minden kezdeményezés végrehajtásának—a bevétel javításának, a nyereség, az ügyfélelégedettség, dolgozói elkötelezettség növelésének, és más, a saját szervezetedre jellemző stratégiai fókusznak. Nézzük meg a következő példán, a nagyobb egyéni és szervezeti cselekvő felelősség hogyan vezet lényeges és fenntartható teljesítmény-, és eredményjavuláshoz.

Egy neves vendéglátásban dolgozó cég, miután a nyereségesség csökkenését tapasztalta elindult a nagyobb cselekvő felelősség és azonosulás kialakításának útján, hogy az egész szervezet hozájáruljon a szükséges teljesítményhez és eredményhez. Az egyik esemény után, amely a Cselekvő Felelősség Fejlesztési Folyamat és kultúraváltás része volt, az egyik felső vezető leírta, milyen messzire jutottak viszonylag rövid idő alatt: „Szakértők voltunk [amikor elkezdtük az utunkat] a ’Hibáztatási Játékban’, egész könyvtárát állítottuk össze azoknak az okoknak, hogy miért nem volt optimális a teljesítményünk. Másokat és magunkat felelősnek tartani az eredményekért és a tetteinkért nem igazán volt jellemző a szervezetünkben. A tűhegyes fókusz a cselekvő felelősségen segített bennünket vissza a helyes útra.” Néhány rövid hónap alatt a vállalat nemcsak képes volt jelentősen javítani a teljesítményén, de 40 millió dollár profitot is hozott. Mára a vállalat még mindig magasabb szinten teljesít, mint a versenytársai.

Minden teljesítmény-, és eredményjavítási intézkedés hatása felgyorsítható és elősegíthető a személyes és szervezeti cselekvő felelősség alapján. Továbbmenve, ilyen alapok nélkül a javítási intézkedések nem kielégítő eredményre vezetnek.

Ha többet szeretnél megtudni, hogyan alakítsd ki a Cselekvő Felelősség Kultúráját, meghívunk, csatlakozz a Cselekvő Felelősségi Közösséghez az www.ozprinciple.com oldalunkon, ahol aktuális ügyféleseteket tekinthetsz meg.

Jelentkezz a következő angol nyelvű webinárunkra, ha érdekel, hogyan lehetsz még jobb vezető.

Culture of Accountability (a Cselekvő Felelősség Kultúrája) and Accountability Community (Cselekvő Felelősségi Közösség) are registered trademarks of Partners In Leadership. All other registered trademarks and trademarks used herein are the property of their respective owners.



Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Felelősségi Szakadék áthidalása

Legyen mindennapos a cselekvő felelősség!

A sorba rendeződés lendületet ad az eredményeknek